Lek in wifi maakt miljoenen apparaten kwetsbaar

Eric Stolte

Eric Stolte

Gepubliceerd op 19 oktober 2017
3 minuten leestijd

  • Websites
  • Webhosting

Dat wifi kwetsbaar is voor het afluisteren van verkeer wisten we al. Sinds lange tijd is het wachtwoord van een op WEP-gebaseerde beveiliging met eenvoudige, voor iedereen beschikbare, tools te achterhalen. Daarna kwam WPA en sinds 2006 is WPA2 verplicht voor gecertificeerde producten. In 2012 werd WEP ingehaald door WPA2 als meest gebruikte beveiliging.

Nu is er dus een methode bedacht om WPA2 bij bepaalde apparaten te “kraken” zodat het mogelijk wordt om de communicatie af te luisteren en in bepaalde gevallen te vervalsen. Geluk bij een ongeluk is dat bepaalde veelgebruikte software zoals Windows 7 en Windows 10 niet kwetsbaar zijn voor deze aanvalsmethode. Versies van besturingssystemen als macOS Sierra, Linux en Android zijn echter wel kwetsbaar. En deze systemen hebben vele miljoenen gebruikers.  

De fabrikanten van deze software brengen uiteraard (hopelijk) patches uit voor deze kwetsbaarheid. Tot die tijd is er een tijdsspanne waarin kwaadwillenden vrij spel hebben. Wat je zelf kan doen is opletten of er in de adresbalk van de browser een “slotje” aanwezig is. Dit geeft aan dat je een beveiligde verbinding met deze website hebt. In dat geval levert het afluisteren de kwaadwillende niets op vanwege de encryptie.

Heb je zelf een website? Dan kan je meewerken aan een veiligere digitale wereld door te zorgen dat je website een dergelijke beveiligde verbinding kan opzetten én afdwingen. Test bijvoorbeeld eens of er wel een slotje naar voren komt als je naar de http-versie van je website surft. Bijvoorbeeld naar http://www.uwdomein.nl. Als het goed zit word je direct, automatisch doorgeleidt naar de beveiligde https-versie.

Is dit niet het geval, dan kan je altijd contact met ons opnemen om te kijken of we dit voor je kunnen realiseren. Ook als je nog geen klant bij ons bent!

Heb je zelf een website? Dan kan je meewerken aan een veiligere digitale wereld!

Meer weten over deze blog? Vraag naar Eric Stolte

Wij kunnen jou helpen met een veilige website!

Tools, online marketing en slimme systemen, we kennen de nieuwe wereld als onze broekzak.
We gidsen je als Digineers naar de meest effectieve oplossing. En bouwen zo met leads aan de toekomst van je onderneming. 

Digineers.
The new lead generation.