De 10 actuele webdesign trends van dit jaar

Eric Stolte

Eric Stolte

Gepubliceerd op 29 mei 2017
5 minuten leestijd

  • HTML
  • CSS
  • jQuery

Webdesign evolueert continu en de ontwikkelingen volgen elkaar snel op. In 2016 zagen we flat design terugkomen en hebben we kennisgemaakt met het hamburgermenu. Maar wat zijn nu de actuele webdesign trends van 2017? Wij hebben ze voor jou op een rijtje gezet.

Split content

Een mega populaire webdesign trend van dit jaar is de split content. De website is opgebouwd uit twee scherm vullende delen. Dit kan tekst zijn aan de ene zijde en bijvoorbeeld afbeelding of video aan de andere zijde. Het voordeel is dat de content lekker overzichtelijk wordt weergegeven en tekst en beeldmateriaal elkaar goed aanvullen.

Split content

Lazy loading

Lazy loading? We willen toch juist snelle websites? Met lazy loading wordt bedoelt op welke manier de website de content in het scherm laadt. Afbeeldingen of berichten worden pas ingeladen zodra de gebruiker naar beneden scrolt, dit scheelt enorm veel laadtijd op de webpagina. Lazy loading wordt ook al lange tijd toegepast door Facebook. Deze trend heeft ook een positief effect op het gebied van SEO. Het verbetert namelijk de laadsnelheid van je website. Bij Google geldt de norm hoe sneller je website is, hoe hoger je in de ranking komt.

Scrollen

De afgelopen jaren zagen we dat de websites steeds langer werden en dat men steeds meer moest scrollen. Ook dit jaar zal deze methode sterk worden doorgezet met als extra toevoeging het parallax-effect. Met deze techniek worden achtergronden en content met verschillende snelheden over elkaar heen gescrold, zowel horizontaal als verticaal. Dit creëert een soort van 3D effect.

Fotografie maakt plaats voor videografie

Afgelopen jaar zagen we vooral schermvullende header afbeeldingen. In 2017 gaat video een nog grotere opmars maken. Video wordt steeds vaker ingezet als onderdeel van het design. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat de video’s veel meer de aandacht trekken dan alleen afbeeldingen.

Videografie

Geometrische vormen

Driehoeken, zeshoeken en ruitvormen, ze zijn weer terug van weggeweest. In de jaren ’60 waren ze modern en in de jaren ’80 retro. In 2017 zijn deze vormen gewoon weer keihard in!

Storytelling

Storytelling wordt steeds meer ingezet als belangrijk onderdeel van een marketing- en imagostrategie. Het is immers een krachtig fenomeen waarbij sterke effecten kunnen worden bereikt. Je geeft een beleving mee wat gebruikers blijven herinneren.

Storytelling

Typografie

Vaak wordt typografie als een klein onderdeel van de website gezien. Doordat content een steeds belangrijke en grotere rol gaat spelen, kan de inzet van de juiste typografie de content een extra boost geven. Door met verschillende fonts te variëren ontstaat er een unieke look & feel voor iedere website. Wil je helemaal ‘in’ zijn? Gebruik dan grote letters en fonts. 2017: “Bigger and bolder”.

Fullscreen navigatie

Het hamburgermenu was in 2016 al helemaal hot. Dit jaar zie je achter het hamburgermenu vaak een fullscreen menu. Het lijkt het snackbarmenu wel! De meningen over het fullscreen menu verschillen nog, maar het gros vindt het toch een voordeel omdat je als gebruikers direct de complete structuur ziet. Subtiel is het niet, maar duidelijk wel!

Full screen navigatie

Kleurenpalet levendig en natuurlijk

Frisse kleuren zijn tegenwoordig echt een hype. Het onderstaande kleurenpalet van Pantone geeft een goed voorbeeld weer van de kleuren die je dit jaar veel ziet terugkomen. Levendige en natuurlijke kleuren, It is!. De meeste populaire kleur is al bekend, Millenial Pink. Millenial Pink is niet alleen terug te vinden op websites maar ook in meubels, kleren en andere producten.  

Pantone kleuren website

Custom made illustraties

Het gebruik van whimsical, handgetekende illustraties, wordt steeds populairder. Dit gaan we terugzien in illustraties, iconen, buttons en andere elementen op de website. Door de vrolijke en speelse afbeelding krijg je direct een goed gevoel. Stockfoto’s, je weet wel met die standaard Amerikaanse personen, worden vervangen door selfmade illustraties.

We zijn nog maar halverwege 2017, dus je kan de trends met gemak nog doorvoeren. Hulp nodig? Je weet ons te vinden! ;)

Meer weten over deze blog? Vraag naar Eric Stolte

Tools, online marketing en slimme systemen, we kennen de nieuwe wereld als onze broekzak.
We gidsen je als Digineers naar de meest effectieve oplossing. En bouwen zo met leads aan de toekomst van je onderneming. 

Digineers.
The new lead generation.